Marile schimbări de paradigmă                                                                                                                            

 

 

            Unul din acele momente de relevație este acela când se generează o trăire de genul  “ Aha! ” și toate lucrurile se așează la locul lor.

 Termenul de “schimbare de paradigm㔠a fost introdus de Thomas Kuhn în cartea  sa cu un imens impact: Structura revoluțiilor științifice. Kuhn analizează faptul că aproape orice progres semnificativ în câmpul cercetării științifice reprezintă, înainte de toate, o rupere cu vechile tradiții, cu modurile anterioare de gândire, cu vechile paradigme.         

Pentru            Ptolomeu – marele astronom egiptean – pământul era centrul universului. Însă Copernic a operat o schimbare de paradigmă, așezând soarele în centru, întâmpinând imense rezistențe și suferind tot felul de persecuții. Dintr-o dată, toate au căpătat altă interpretare.

              Modelul fizicii newtoniene era o paradigmă mecanicistă, care și astăzi mai stă la baza ingineriei moderne. Era însă un model parțial, incomplet. Paradigma einsteiniană, o paradigmă a relativității cu valoare explicativă și de prognoză mult mai mare, a revoluționat lumea științifică.

               Până la apariția teoriei microbiene, un mare procentaj de femei și copii mureau în timpul nașterii, fără ca nimeni să poată stabili motivul. Mult mai mulți soldați mureau în încăierări ușoare decât în urma gravelor traume suferite pe linia frontului. Însă îndată ce teoria microbiană și-a făcut apariția - o paradigmă cu totul nouă - înțelegerea mai adecvată a fenomenelor a permis o ameliorare spectaculoasă, semnificativă, în domeniul medicinei.

               “ Îmi amintesc o mini-schimbare de paradigmă trăită într-o duminică dimineață într-un metrou, la New York. Ședeam cu toții liniștiți – unii citeau ziarul, alții erau pierduți pe gânduri sau se odihneau cu ochii închiși. Scena era calmă și pașnică.

              Dintr-o dată, a intrat în vagon un bărbat cu copiii lui. Copiii erau atât de zgomotoși și de agitați încât climatul s-a schimbat instantaneu.

               Bărbatul s-a așezat lângă mine și a închis ochii, părând să ignore ce se întâmplă în jurul lui. Copiii țipau, aruncau cu diverse obiecte, se repezeau chiar să smulgă ziarele din mâinile pasagerilor. Erau insuportabili. Și totuși, omul de lângă mine nu se mișca.

               Era greu să-ți stăpânești iritarea. Nu-mi venea să cred că își lăsa copiii să se dezlănțuie în halul acela din simplă nesimțire, fără să intervină, fără să-și asume vreo responsabilitate. Era limpede că toți călătorii se simțeau la fel de iritați. Așa că, înarmat cu o neobișnuită răbdare și reținere, m-am întors spre el și i-am spus: “ Domnule, copiii dumneavoastră deranjează pe toată lumea de aici. Nu îi puteți domoli puțin? “

                Bărbatul și-a ridicat privirea, ca și cum abia în clipa aceea realiza situația, și spuse încet: “ O, aveți deplină dreptate! Ar trebui să intervin …tocmai ne întoarcem de la spital, unde mama lor a murit în urmă cu un ceas. Mă simt cam pierdut și cred că nici eu nu mai știu  pe ce lume sunt.

                Vă puteți imagina ce am simțit în clipa aceea? Paradigma mea s-a scimbat instantaneu. Brusc, am văzut lucrurile într-altă lumină; și pentru că am văzut altfel, am și gândit altfel, am simțit altfel, m-am comportat altfel. Iritarea mi-a dispărut ca prin farmec. N-a trebuit să-mi controlez nici atitudinea, nici comportamentul: mi se umpluse inima de durerea omului de lângă mine. Simțeam cum se revarsă din mine, valuri, valuri, simpatia și compasiunea. “Soția dumneavoastră a murit chiar acum ? Vai! Ce rău îmi pare! Cum s-a întâmplat? Vă pot fi de vreun ajutor? “ Totul se schimbase într-o clipită.

                Mulți trec printr-o asemenea mutație paradigmatică a felului lor de a gândi – de pildă în cazul unei grave crize existențiale când, dintr-o dată, scara lor de valori le apare în cu totul altă lumină, sau când intră într-alt rol, cel de soț ori de soție, de părinte sau bunic, de manager sau de leader.”

( Eficiența în 7 trepte – Stephen R. Covey)