Oglinda socială                                                                                                                                                                              

 

 

           Imaginea despre noi înșine vine deseori din oglinda social㠖 din paradigma socială curentă sau din opiniile, percepțiile sau paradigmele personale ale celor care ne înconjoar㠖 viziunea despre noi seamănă cu reflecția distorsionată dintr-o sală de oglinzi deformante.

            “ Nu ești niciodată punctual! “

            “ Ești un boem! “

            “ Mănânci ca un porc! “

            “ E atât de simplu! Cum de nu înțelegi? “

            Aceste păreri sunt incorecte și disproporționate. De cele mai multe ori sunt proiecții mai curând decât oglindiri – proiecții ale grijilor și deficiențelor caracteriale ale persoanelor “inductive” și mai puțin reflecții corecte ale felului nostru de a fi.

            Sigur că nu trebuie să neglijăm total aceste păreri ale celorlați, dar nu trebuie să ne poticnim în ele.Trebuie să le analizăm și să ne dăm seama dacă așa este sau nu. Dacă afirmațiile sunt adevărate, ar trebui să o tratăm ca  pe  o experiență și să învățăm din ea pentru viitor. În caz contrar, dacă persoanele respective nu au dreptate, nu trebuie să ne afecteze emoțional sau să ne complexeze.

            Reflectarea     paradigmei     sociale    curente exprimă faptul că suntem   în   foarte   mare   măsură determinați de condiționările la care am fost supuși și de condițiile de viață. Pentru că  am   înțeles   puterea covârșitoare  a  condiționării asupra vieților noastre, a spune      suntem   determinați de ea,   că n-o putem influența   în   nici   un   fel,   va   da  o   cu  totul  altă înfățișare personalității noastre.

            O să vă relatez o povestire a unui băiat pe nume Lee Harvey Oswald , care din cauza condițiilor nefavorabile de viață și a pesimismului său  a avut o viață extrem de chinuitoare și zbuciumată.

  Lee și-a început viața cu toate dezavantajele clasice. Mama lui era o femeie tiranică, fiindu-i greu să iubească pe cineva. Fusese măritată de trei ori, iar cel de-al doilea  soț divorțase de ea pentru că îl bătea mereu. Tatăl lui Lee fusese al treilea soț; a murit de stop cardiac cu câteva luni înainte ca Lee să se nască. Din această cauză, mama sa a fost nevoită să lucreze multe ore pe zi, chiar de când era foarte mic.

Ea nu i-a oferit nici afecțiune, nici dragoste, nici disciplină și educație în toți acești ani ai copilăriei. Ba chiar i-a interzis să îi telefoneze la serviciu. Ceilalți copii nu prea îl băgau în seamă, așa că mai tot timpul era singur. Era un copil căruia i s-a refuzat copilăria. Era urât și sărac, needucat și neiubit. Când avea treisprezece ani, un psiholog de la școală a spus că probabil acest copil nici nu știa semnificația cuvântului dragoste. În timpul adolescenței, fetele nu vroaiau să aibă de-a face cu el și se bătea mereu cu ceilalți băieți.

În ciuda faptului că era inteligent și că a avut rezultate bune la învățătură, Lee a renunțat la școală în al treilea an de liceu. S-a gândit că va fi altfel acceptat în cadrul marinei militare, care avea reputație în ceea ce privește formarea unor adevărați bărbați, și el a dorit să fie unul dintre ei.Dar problema pe care o avea l-a însoțit și aici. Ceilalți marinari râdeau și își băteau joc de el. El s-a luptat, s-a opus autorității și, pentru aceasta, a fost dus în fața curții marțiale și dat afară din marină, cu acuzații care îl dezonorau. Și iată-l la douăzeci de ani, fără nici un prieten. Era mic și slab. Avea o voce pițigăiată de adolescent. Începea să chelească. Nu avea nici un talent, nici o înclinație, nici un simț al valorii de sine. Nu avea nici măcar permis de conducere.

Încă o dată s-a gândit că poate fugi de probleme și a mers într-o țară străină. Dar și acolo a fost respins.Nimic nu s-a schimbat. S-a căsătorit acolo cu o fată care la rândul ei era copil nelegitim și a adus-o cu el în America. Curând, și ea a început să aibă față de el aceeași atitudine ca toată lumea. I-a născut doi copii, dar el nu s-a bucurat niciodată de statutul și respectul de care ar trebui să se bucure un tată. Căsnicia lui a început să se clatine. Soția îi cerea din ce în ce mai multe lucruri, pe care el nu putea să i le ofere. În loc să fie un aliat împotriva lumii atât de crude, așa cum sperase el, ea a devenit cel mai crunt dușman. Îi căuta mereu ceartă și a început să îl înșele. În cele din urmă, l-a obligat să plece.

Lee a încercat să să se descurce pe cont propriu, dar se simțea teribil de singur. După multe zile de singurătate, s-a întors  acasă și a implorat-o să-l primească înapoi. A renunțat la orice mândrie târându-se în fața ei și acceptând umilințele. Ar fi vrut să facă orice i-ar fi cerut ea. În ciuda salariului de mizerie pe care-l avea, i-a adus  78 de dolari în dar, spunându-i să îi cheltuiască așa cum dorește. Dar ea a râs de el spunându-i că nu o să poată niciodată să își întrețină familia. Și-a bătut joc de el în fața celorlați, spunându-i că e un ratat. În momentul în care a căzut în genunchi și a plâns cu amărăciune, întunericul  coșmarului trăit l-a învăluit.

În cele din urmă, a renunțat, nu a mai cerut nimic. Nimeni nu îl dorea. A fost, poate, cel mai respins om al vremii noastre. Eul lui a fost călcat în picioare!

A doua zi era un alt om. S-a trezit, s-a dus la garaj și a luat o carabină pe care o avea ascunsă acolo.

A luat-o cu el la librăria unde fusese angajat de curând. Și de la fereastra unui etaj, la puțin timp după prânz, pe 22 noiembrie 1963, Lee Harvey Oswald a tras două gloanțe ucigașe în președintele John Fitzgerald Kennedy. Oswald a sfârșit prin a fi ucis în timp ce era transferat dintr-o închisoare la un oficiu de poliție de interogare, de patronul unui nightclub din Dallas.

 Penru a avea o imagine pozitivă de sine, trebuie să înțelegi cine ești și care sunt țintele tale în viață. Când vorbești despre tine în termeni negativi, subconștientul tău acționează în concordanță cu ceea ce spui.

O imagine de sine negativă este un obstacol în calea succesului. Ne poate face să ne pierdem din vedere scopurile în viață, ne poate face să ne simțim incapabili de a iubi și de a fi iubiți și fără nici o valoare.