Modelul proactiv 

                                                                                                                                                                                 

 

Termenul  proactivitate  nu-l veți găsi în multe dicționare , deoarece s-a încetățenit în literatura managerială.Acest termen înseamnă mai mult decât a lua inițiative. Exprimă faptul că, în calitatea noastră de ființe umane, suntem răspunzători de viețile noastre. Comportamentul nostru e o funcție a hotărârilor noastre și nu a condițiilor de viață. Suntem în stare să dăm prioritate valorilor înaintea sentimentelor. Suntem în stare de a lua inițiative și de a ne asuma responsabilități.

            Cuvântul responsabilitate – “răspuns – abilitate” – înseamnă abilitatea de a alege răspunsul. Persoanele proactive își asumă această responsabilitate. Nu învinuiesc împrejurările, condițiile sau condiționările suferite pentru a-și justifica comportamentul. Se poartă conform unei opțiuni conștiente, bazate pe valori, și nu pe condiții supuse unor criterii afective.

            Suntem făcuți pentru a  fi proactivi   Și dacă viețile noastre sunt determinate de condiționări și circumstanțe, aceasta se datorează faptului că, fie deliberat, fie din inadvertență, am ales să ne lăsăm dirijați de ele.

            Și această alegere ne face să fim reactivi. Persoanele reactive trăiesc sub influența ambianței lor fizice. Dacă vremea e bună, se simt bine. Dacă e rea, se resimt – își schimbă atitudinea, le scade randamentul. Persoanele proactive își poartă vremea cu ele; fie că plouă, fie că e senin, dispoziția lor rămâne aceeași. Criteriul lor e valoarea; și dacă ea le

cere să producă ceva  de calitate, starea meteorologică nu mai intră în discuție.

            Persoanele reactive sunt afectate de ambianța socială, de “vremea socială”. Dacă sunt tratate cu considerație, se simt bine; dacă nu, trec pe poziții de defensivă sau de protejare. Viața lor emoțională depinde exclusiv de comportamentul celorlalți, se lasă puternic influențate de slăbiciunile acestora.

            Capacitatea de a subordona o pulsiune unei valori caracterizează persoana proactivă. În timp ce persoanele reactive se lasă conduse de impulsuri și de sentimente, de împrejurări, de mediul în care trăiesc, persoanele proactive sunt conduse de valori – valori gândite cu grijă, selectate și introiectate.

            Și persoanele proactive sunt sunt influențate de stimuli externi, fizici, sociali sau psihologici; însă răspunsul lor – conștient sau inconștient – la acești stimuli este o opțiune, un răspuns întemeiat pe  criteriul valoric.

            Faptul acesta nu-i ușor de acceptat în plan emoțional – mai cu seamă dacă ani de zile ne-am justificat starea noastră dând vina pe împrejurări sau pe comportamentul altcuiva. Însă până ce o persoană nu poate afirma cinstit și cu seiozitate: “ Sunt ceea ce sunt astăzi datorită opțiunilor făcute ieri”, acea persoană nu poate spune: “Optez pentru ceva.”

            Nu ceea ce ni se întâmplă ne contrariază ori ne lezează, ci răspunsul pe care-l dăm evenimentelor. Bineînțeles că putem fi lezați fizic sau economic, putem avea necazuri. Însă, caracterul nostru, identitatea noastră profundă n-are cum să fie lezată. Aceste experiențe pot deveni probe cruciale care ne călesc caracterul, eliberează forțe latente și disponibilități de a înfrunta viitorul – și de a-i inspira și pe alții de a proceda la fel.